Zmierzch korka?

Czy to już zmierzch korka naturalnego ?
Tendencja na świecie jest ewidentna ... wszyscy powoli żegnają się z naturalnym korkiem i przechodzą w inne możliwości zamykania butelki wina. Nie tylko z powodu choroby korka (TCA -specyficzny zapach i czasem smak) - to jest jednak kilka procent - "korkowe" wino potrafi mocno wkurzyć.

Powodów na odchodzenie od korka jest więcej:

  • cena ... dobry korek jest drogi
  • trudno dostępny
  • ekologia

Trójchloroanizol, niska jakość i brak odpowiedniego oddychania wina w przypadku korków robionych z granulatu czy pozostałości po pierwszej fazie wycinania korka (z "taśmy") dołożyły istotną, kolejną cegiełkę do tego "żegnania się".

Zatem witamy z otwartymi rękoma vino-lok czyli korki szklane (m.in. na zdjęciach), którym jednak nie wróżymy przyszłości z uwagi przede wszystkim na koszty. Witamy korki syntetyczne - głównie do win białych, win gotowych do spożycia, nie nadających się do długiego starzenia. Korki te są tanie i eliminują TCA.

Witamy też zakrętki i ... chyba te zwyciężą ...

Polegną natomiast sommelierzy, korkociągi, misterium otwierania wina ... Butelkę z zakrętką otworzy przecież każdy.

P.S. cała nadzieja w korkach typu DIAM (niby "mielone", ale jednak "czyste" od chorób ...)

korek1 korek2

korek3 korek4

korek5 korek6

korek9korek8 

korek7

 źródło frontpage Kolor Wina

 

PRZYJACIELE I PARTNERZY

PUBLIKACJE i CZASOPISMA

WINO I ZDROWIE

Z INNEJ BECZKI

PREZENTY & UPOMINKI