Szanowni początkujący Winomaniacy!
Na koniec chciałbym Was prosić, abyście pilnie szukali wszelkich informacji na temat tego z czego dany producent wina, winnica, winemaker - zrobił / zrobili przedmiotowe wino. Szukamy nazw gatunków (szczepów) winogron, np. Merlot, Cabernet Sauvignon, Shiraz, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Riesling itd. Każdy szczep ma swoje walory zapachowe i smakowe. Znając charakterystyczny smak i zapach danego gatunku winogron możemy wybrać takie wino, które nam się najbardziej smakuje. To tak jak z gatunkami gruszek albo jabłek – boskop lub antonówka są dość twarde kwaśne - nadają się najlepiej do upieczenia szarlotki, ale nie jako pyszne i słodkie jabłko deserowe. Podobna różnorodność jest wśród win... ale są takie wina jak wspominany CR, których to producent wstydzi się podać z jakiego gatunku winogron zrobił dane wino ... czyżby miał coś do ukrycia? .... A może nie tylko z winogron je zrobił?

Podsumowując:
- ile wino ma mocy czyli sprawdzamy poziom alkoholu (12 - 15)
- rocznik (nie za stare, a najlepiej dość młode)
- skąd (nie tylko kraj, nie tylko region, najlepiej nazwa gminy)
- z czego (za jakich szczepów winogron)

Życzę mądrych wyborów!
Maciej Katarzyński

 

WDO51
WDO52
WDO54
WDO53
WDO55
WDO56

PRZYJACIELE I PARTNERZY

PUBLIKACJE i CZASOPISMA

WINO I ZDROWIE

Z INNEJ BECZKI

PREZENTY & UPOMINKI