Wina z Bodegas Toro Albala

Wina z Bodegas Toro Albala

Rocznikowe Pedro Ximenez z 1983 roku?

px83na kolana powaliło mnie wczorajszego popołudnia, trzymało do wieczora, w nocy ... i dopiero rano się podniosłem.
Kolana bolą, ale warto było ... posmaruję rany tym PX - bo kolor ma jak jodyna! Niemal czarne, mahoniowe, chociaż refleksy starego złota, bursztynu ma także ...
Chciałbym taką beczkę mieć w domu, po takim winie, bo nuty z kieliszka jakie się wydobywały na myśl i smak przywodziły najlepsze whisky single malt!!!
Cydr i cygara, eukaliptus i rozmaryn, likiery kawowe i kakaowe, suszu owocowego ocean, apteczne zaplecze, kawa parzona w arabskim namiocie ... i uwaga: wcale nie za słodkie, bo z wytrawnym wręcz finiszem!!!
Ja biedaczek li tylko wieczorem cheddara po ten trunek smakowałem, camemberta z orzechami ... i tak były cuda w ustach, symfonia smaku. Wcześniej jednak, popołudniem, była w ustach mych razem z ów PX inna orgiastyczna przekąska - pikantna czekolada z peperoncino z MODICA (podpowiem Wam, że do kupienia w Museum Cafe31 lat trunek ten czekał, aby w me usta trafiło ... w 1983 roku Iron Maiden wydał słynny album Piece of Mind, na którym był świetny utwór "Where Eagles Dare" ... i to wino właśnie takim jest - dla wytrawnych smakoszy, tylko dla orłów!


 PX 2010, Vino Dulce Natural, DO Montilla- Moriles

px2010... prawie 400 gr cukru resztkowego na litr? Toż to prawie niczym esencja z tokajskiej góry słynnej !!!
PX 2010, Vino Dulce Natural, DO Montilla- Moriles ... młode pedro ximenez - beczki nie widziało, a smakuje jak nie jeden eliksir z Tokaju! Usta łagodne na początku, a potem słodycz jednak górę bierze, ale w jakim stylu! .. morele, morele, brzoskwinie i morele. Najlepsze likiery, które APRICOT'em zapisane, w karmelowe, toffi i miodowe nuty zawinięte ... cudna słodycz pod desery wszelkie, bakaliowe ciasta ( makowce i keksy ), a lody wszelkie polane tym specyjałem! ... mhmhm
A sera lejącego z niebieską woalką też bym nie poskompił, camemberta panierowanego, a usmażonego ... a pasztety delikatne, z foie gras na czele! Całej gamy orzechowych, pistacjowych i migdałowych mis bym też nie odsuwał, z nerkowcami także
Miód Malina !


Amontillado
amalidaoImaginuj sobie Waćpan Amontillado, które bursztynowym lśni szalem i cieszy Twoje oko lewe, bo prawe już poległo - z nosem za Pan Brat siedzi już w kieliszku i niucha te polopiryny apteczne w torfowym moździerzu rozgniecione, te suszone brzoskwinie w karmelowej misie, pieprzem białym bogato grzybowe ... ba! prawdziwkowe zupy przyprawione; krzepkie niebywale, bo oczkiem alkoholu (tak, tak - 21 %!) rzecze ku Tobie:
- a dawaj mi tu sera wartko Acan. Stary, a dojrzały niechaj będzie ... Możesz też jakowyś z niebieskim tużurkiem podrzucić, a jak nie masz, to oscypka wędzonego - możesz go Ci nawet na ruszt wrzucić! A szynek wszelakich nie oszczędzaj na później, no wszelkie kiełbasy co dym widziały. A! ... i zawołaj no mi tutaj kucharczyka co u Ciebie praktykuje, niech te Amontillado w kuchni używa do potraw najlepszych - sosy wszelkie niech podprawia, zupy - niech nadaje im kroplą jedną, a tłustą smak niepowtarzalny, marynaty niech okrasza szczodrze, a mięsiwa pieczyste podając na stoły, niech skropi dyskretnie przed! ... wtedy go Mistrzem Jadła wszelkiego nazwą biesiadnicy wszelacy.
No Waćpan, imaginuj sobie takowe Amontillado!


Fino
finoPierwszy raz piłem Fino, które nie było wzmacniane!
No i powiem Wam, że to nie lada sztuka zrobić wino z 15 % zawartością alkoholu i to tak, aby smakowało lepiej niż nie jedno klasyczne fino z Jerez, a i wiele Manzanilli musiałby prosić o przepis

Bodega Toro Albala, D.O. Mortilla-Morilles, Fino del Lagar ELECTRICO ... to klasyczne fino w orzechowym (o.włoski) fraku, z lekko słonym krawatem i pikantnej butonierce. Cudeńko idealne pod sukienki w owoce morza, pod spódniczki z wszelkich jamonów i pończoszki z kindziuka. Nie wspomnę o bluzeczkach w oscypki - ale nie wędzone! Te z solanki


PX 1962
FX1962i co ja mam Wam napisać o PX z 1962?
W Bodegas Toro Albala powstają takie cuda, że ja tylko mogę przyklaskiwać co rano przed śniadaniem jeszcze, w południe rozwijać dywanik i pokłony strzelać, a wieczorem pić ... pardon! ekscytować się smakiem i doznawać kulinarno - smakowych uniesień!
Zamknąłem oczy na moment i .... Poszedłem na grzyby, a tu już sznury całe rozwieszone od sosny do świerku, od brzozy po dęby - wszędzie pełno prawdziwków się suszy. Zapalam więc Romeo y Julieta i chłonę ten zapach cygara z grzybowym anturażem. Tak, tak ... w 1962 na Kubie zawrzało. Fidel z cygarem w ustach do rewolucji nawoływał... a w Toro Albala, w sercu Andaluzji zbierano właśnie grona na te wino, które wczoraj tak mnie oczarowało. Wracam do snu ... może Fidel pójdzie w cholerę, ale cygaro niech zostawi
... A tu zza dębu starego wychyla się nagle pan farmaceuta, co w aptece życia połowę spędził i podaje mi platery pełne owoców, także suszonych: morele, gruszki, brzoskwinie i rodzynki, śliwki ... Liście bergamotki, laski wanilii, korzennych przypraw torebki. I mimo tych różności w usta me trafia skoncentrowany trunek, z pikantnym finiszem ... Umieram? Czy to już niebo?


ELEKTRYCZNE FINO

elektrowszyscy kojarzymy Pedro Ximenez z bardzo słodkimi winami - to niemal zawsze najsłodsze sherry i malagi. Ale są też wina z tego szczepu wytrawne. Degustowałem takie wina z D.O.Q. Priorat ... a teraz będę miał okazję zdegustować z D.O. Montilla-Moriles.

Pisałem wcześniej o "elektrycznej" historii Bodegi Toro Albala. Jedno z ich ciekawszych win, ma także elektryczną butelkę. To Fino Electrico En Rama En Bombilla - czyli wytrawne Fino z 5-letniej solery.

Czy i Wy już domyślacie się jakiemu Prezydentowi można by podarować takie wino?

PRZYJACIELE I PARTNERZY

PUBLIKACJE i CZASOPISMA

WINO I ZDROWIE

Z INNEJ BECZKI

PREZENTY & UPOMINKI