VWC

Degustacja win w Voyager Wine Club

11 września 2014

tok4119 września 2014 roku w winebarze VOYAGER WINE CLUB odbyła się degustacja sherry i win z Tokaju. Wina te od niedawna są w stałej ofercie tego importera.
Poprowadzenie takiej degustacji to wielka przyjemność ...

tok1tok2tok3

Mira la Mar czyli spójrz na morze ... seria win wzmacnianych z Andaluzji.
Sherry, które na etykiecie mają piękną cygankę w stroju flamenco, są połączeniem wielokulturowej mieszanki regionu. Przez Andaluzję przewinęło się na przestrzeni tysięcy lat wiele narodów ... te wpływy można także odnaleźć w tym charakterystycznym dla regionu winie. Więcej czytaj tutaj - > http://www.abc-kolorwina.pl/index.php/venenciador-sherry-i-venencia

tok4

Degustowaliśmy trzy gatunki Sherry - moją ukochaną Manzanillę oraz dwa słodkie trunki Cream i Moscatel. Więcej o typach sherry tutaj - > http://www.kolorwina.pl/?page_id=101

tok5tok6tok7

Jednym z najlepszych win degustacji był węgierski Tokaj SZAMORODNI - jego słodka wersja. Mało kto wie, że rozróżniamy dwa rodzaje tego sławnego wina: - Tokaji Szamorodni dry – najczęściej wino powstałe ze szczepów Furmint i Hárslevelu, z późnego zbioru, nieselekcjonowane, dojrzewające ponad 3 lata w beczce; jego elegancka wytrawność predysponuje je jako aperitif , ale i jako kompana do ryb i białych mięs.
Drugim , znacznie bardziej znanym i lubianym winem jest - Tokaji Szamorodni sweet, wino produkowane z kiści bogatych w aszu, ale bez specjalnej selekcji. Najlepsze do ciast, owoców, lodów i delikatnych serów.

tok8

Tokaj – to nazwa miasteczka, wzgórza, regionu i białych win. Większa i sławniejsza część leży w granicach węgierskich (Tokaj-Hegyalja), a pozostała w słowackich. Te jedne z najlepszych win Europy, mogą być też wytrawne, ale głównie znane są ze swej urokliwej słodyczy i czarujących bukietów. Prawdziwym Tokajem nazywamy wina w półlitrowych butelkach , z banderolą węgierską oraz typu Szamorodni i Aszu (od 3 do 6 puttonów). Inne to tzw. wina tokajskie, wśród których wyróżniamy w zależności od rodzaju szczepu: - Tokaji Furmint dry czyli wytrawne wino ze szczepu furmint (piliśmy je na degustacji - było zaprawdę eleganckie i dobre); - Tokaji Hárslevelu dry – inny szczep, podobne, ale bardziej aromatyczne wino; - Tokaji Yellow Muscat medium dry - wino produkowane ze szczepu Muscat Lunel, trzeciego szczepu używanego w produkcji win tokajskich - bywają wina o tak uwodzącym zapachu gałki muszkatowej, że zapadają na wiele lat w pamięci ; kolejne to - Tokaji Furmint medium sweet – słodsza odmiana podstawowego furminta, leżakująca w beczce (również tą wersję zdegustowaliśmy - cieszyła się wielkim zainteresowaniem wśród kupujących!) ; na wymarciu są już stare typu Tokaju: maslas (maślacz) i Forditas. Wino w tym regionie uprawia się od ponad 2000 lat, ale współcześniejsza historia powstania Tokaju wiążę się z pewną przypadkowością i najazdem tureckim z początku XVI wieku, kiedy to wstrzymano zbiór , aby zasilić szeregi wojska chłopami, którzy zazwyczaj zbierali o tej porze winogrona. Winogrona dojrzewały na słońcu , wysuszały się powoli i kiedy pod koniec października powrócili z wojenki miejscowi, nie mając innego wyjścia zebrali już tylko „rodzynki' ... a z nich potem zrobili wino. Okazało się , że takie wino było po tysiąckroć lepsze niż dotychczasowe ! Król win, wino królów (jak mawiał Voltaire) stało się po 150 latach już znane w Europie, a kolejne 100 lat to jego najlepsze lata – wino zaistniało na dworach Francji, Skandynawii, Polski i carskiej Rosji. Opiewali je Cromwell i Erazm z Rotterdamu, wychwalali Ludwik XIV i Piotr Wielki. Polacy także przysłużyli się do rozpowszechnienia tokaju - należeli do największych importerów. W XVII wieku w Krośnie żył pewien Szkot, Portius - był on największym importerem win tokajskich do Polski. 200 lat później był nim żyjący w Tarnowie Norbert Lippóczy.

tok9

 


11.07.2014
Nowe wina musujące z Lombardii, Verdejo z Reudy, australijski Merlot , hiszpańskie wino do sera z serii Bienbebido i Riserva z Abruzji.

11-1
11-2
11-3
11-4
11-5
11-6
11-7
11-8
11-9

PRZYJACIELE I PARTNERZY

PUBLIKACJE i CZASOPISMA

WINO I ZDROWIE

Z INNEJ BECZKI

PREZENTY & UPOMINKI