Shiva, Yoga & Curry

Shiva, Yoga & Curry

Eksperymenty kulinarne Chrisa Pedresena, z którym często współpracuję przy parowaniu win z potrawami, natchnęły mnie do przypomnienia tematu dań kuchni dalekowschodniej z naciskiem na kuchnię z kraju Shivy, Krishny, Vishnu, tantry i Yogi. Zatem ...

Kilka praktycznych rad o doborze win do potraw z kuchni indyjskiej.

Indyjskie dania bogate w specyficzne przyprawy, podlane odpowiednio dobranym winem smakują fantastycznie, ale wystarczy małe odstępstwo od pewnych zasad i mamy kłopot. Kuchnia indyjska najbardziej lubi białe wina. Najbardziej uniwersalne trunki, to te ze szczepów:

- sauvignon blanc
- riesling
- verdejo
- gewurztraminer

Wina czerwone też potrafią dobrze współbrzmieć, ale nie ma tu już tak oczywistych, wręcz uniwersalnych rozwiązań. Najlepiej sprawdzają się młode, łagodne wina, a z bogatszych chyba tylko Chateauneuf du Pape – znane wino z Doliny Rodanu.

Diabeł, a raczej kulinarna nirvana tkwi w szczegółach, zatem ...

Potrawy z chilli - mała ilość tej przyprawy nie ma znaczenia, ale przy potrawach zaprawdę ostrych ta przyprawa może zniszczyć smak wina. Wina bogate w alkohol, ale i wina musujące dobrze z takimi daniami konweniują.

 Curry … lubi białe wina – świetnie wypada gewurztraminer, dobrze prezentuje się sauvignon blanc i verdejo

Dania z dominacją cynamonu - zdecydowanie białe słodkie wina

… z czosnkiem wina smakują dość dobrze, a najlepiej z białymi – wina z Reudy, sauvignon blanc czy chardonnay.

… gałka muszkatowa - to wróg wina – odradzam!

Wino z kminkiem i kuminem – tak! Ale najlepiej smakują wina białe - łagodne czerwone też dadzą radę.

… imbir - to wina białe alzackie najlepiej, czerwonym winom raczej trudno się zgrać – można jednak spróbować łagodnych sangiovese. Imbir na słodko to wina białe słodkie.

… kardamon - lubi wina, raczej białe niż czerwone

… kokos to też raczej białe wino – albo młode Chardonnay, albo coś ze słodkich. Czerwone wina z kokosem wypadają kwaśnie !

Kurkuma - podobnie jak curry lubi biel!

Dania bogate w kolendrę - nie przepadają za winami czerwonymi – smakują gorzkawo; kolendra tylko w tle jednak nie wadzi ...polecane więc są aromatyczne wina białe ( np. Verdejo )

… mięta - lubi wina, ale najbardziej taniczne i mocne czerwone wina mogą smakować gorzko – nie ryzykujmy – białe wina są najlepsze.

Smacznego łączenia dań z winem !

yoga1 yoga2

PRZYJACIELE I PARTNERZY

PUBLIKACJE i CZASOPISMA

WINO I ZDROWIE

Z INNEJ BECZKI

PREZENTY & UPOMINKI