Sherry – typy

TYPY SHERRY
Dwa podstawowe rodzaje sherry to: delikatne fino – dojrzewające pod warstwą drożdży (flor) – oraz pełniejsze oloroso, utleniane w trakcie starzenia. Te dwa rodzaje dzielą się jednak na wiele podtypów, tworząc bogaty i sugestywny świat aromatów i doznań, ponieważ sherry ma tę cudowną cechę, że może mieć bardzo różny charakter w zależności od tego, w jaki sposób dojrzewało.

FINO

Swoje cechy charakterystyczne zawdzięcza głównie dojrzewaniu biologicznemu pod warstwą ochronną drożdży. Barwa od słomkowo-żółtej do złocistej, aromat zdecydowany ale delikatny, z migdałową nutą. Wino wytrawne i lekkie na podniebieniu, zawiera około 15-18% alkoholu. W chwili butelkowania fino traci ochronną warstwę flor i staje się bardzo wrażliwe na niszczące działanie tlenu, dlatego powinno być przechowywane w chłodnym miejscu. Podawać jako aperitif, z tapasami, zupami, owocami morza i rybami oraz z miękkimi serami. Temperatura podawania 7-9 °C.

MANZANILLA

Wino gatunku fino wyprodukowane w Sanlúcar de Barrameda, miejscowości, w której dzięki wilgoci warstwa flor jest grubsza i rozwija się równomiernie przez cały rok. W rezultacie otrzymujemy wino bardziej wytrawne i lekko gorzkie na podniebieniu. Wino o słomkowej barwie i przejmującym pikantnym aromacie, zawiera 15% alkoholu, czasem do 19%. Sugestie gastronomiczne i temperatura podawania podobna do Fino.

AMONTILLADO

Starzone wino, które utraciło flor w procesie dojrzewania kadziowego. Charakteryzuje się głębokim bursztynowym kolorem i zdecydowanym, choć wyciszonym, aromatem orzechów laskowych. Jest łagodne i lekkie na podniebieniu, w smaku przewija się wyraźna nuta orzechowa. Wino to powstało z gatunku fino. By je wyprodukować, zabija się drożdże poprzez dolanie nowego wina lub destylatu winnego, aż zawartość alkoholu osiągnie około 16 %. Maksymalnie Amontillado może mieć 22 %. W obu przypadkach drożdże giną, a wino dojrzewa w kontakcie z tlenem. Jeśli trunek wyprodukowano z wina manzanilla, nazywa się je manzanilla pasada. Podawać z zupami, ciekawie wypada z zupami typu consome, białymi mięsami, wyraźnymi rybami i ostrymi serami. Temperatura podawania – 12 -16°C.

OLOROSO

Tęgie wino wytrawne z orzechowo-rodzynkowym posmakiem, o kolorze od bursztynowego, ciemnozłotego aż po mahoniowy. Zgodnie z nazwą (oloroso – wonny, pachnący) ma bardzo wyraźny aromat. Zostało wzmocnione większą ilością alkoholu niż fino, w wyniku czego nie rozwinęła się warstwa ochronna drożdży, a wino utleniło się w kontakcie z powietrzem. Wina typu oloroso nie mają charakterystycznego dla fino cierpkiego posmaku, zawierają z reguły od 17 do 22% alkoholu. Sugestie: czerwone mięsa, tapasy, wino rozmowne. Temperatura podawania – 15 – 17 °C.

PALO CORTADO

Jasno mahoniowe sherry o bukiecie orzechów laskowych i lekko wytrawnym posmaku. Zbalansowane i eleganckie wino łączące w sobie cechy poprzednio wymienionych typów. Zawartość alkoholu 17 – 22%.

PALE CREAM

Powstaje w wyniku mieszania fino i lekkiego amontillado oraz delikatnego dosładzania całej mieszanki. Charakteryzuje się jasnożółtą lub słomkową barwą i przenikliwym aromatem. Smak jest słodki i bardzo delikatny. Ten stosunkowo nowy styl cieszy się ostatnio ogromnym zainteresowaniem. Alkohol 15,5 – 22%. , temperatura serwowania 7 – 9 °C, idealne do foie gras i świeżych owoców.

MEDIUM

Od bursztynowego do mahoniowego koloru z delikatnym bukietem i nuta słodyczy. Zawartośc alkoholu 15 – 22 %, podawać z tapasami i pasztetami.

CREAM

Wino typu amoroso (tak nazywa się dosłodzone oloroso). Tęgie, słodkie sherry otrzymane poprzez dosłodzenie oloroso likierowym Pedro Ximénez lub winem muskatowym. Wino o wyciszonym aromacie, zawiera od 15,5% do 22 % alkoholu. Podawać w temperaturze od 12 do 14°C do słodkich dań i deserów, tapasów i serów. Można serwować z lodem.

MOSCATEL

Ciemno mahoniowy kolor z nutą suszonych owoców i muszkatu. Pełne wigoru i dobrze zbalansowane wino wzmocnione.

PEDRO XIMÉNEZ

Produkowane z winogron odmiany Pedro Ximénez, pozostawionych na krzewach, aby wysychały na słońcu. Ma barwę ciemnego mahoniu i głęboki aromat rodzynek. Zawartość alkoholu od 15 do 22%. Jest słodkie w ustach, pełne i krzepkie. Doskonałe jako polewa do lodów waniliowych. Pedro Ximenes i Mostatel należy podawać do deserów, słodkich dań i niebieskich serów w temperaturze 16 – 18 °C.

PRZYJACIELE I PARTNERZY

PUBLIKACJE i CZASOPISMA

WINO I ZDROWIE

PREZENTY & UPOMINKI