SAGRANTINO ... czarne złoto Umbrii

Około 60 lat temu Arnoldo Caprai wskrzesił szczep sagrantino. Nie tylko to zmartwychwstanie posłużyło do przypomnienia umbryjskich słodkich win robionych metodą passito, którymi zapijały się klechy, a miejscowa gawiedź tylko od święta ... ale przede wszystkim do pokazania światu, że szczep ów jest jednym z najlepszych na świecie w kategorii: - super taniczne, ale bardzo dobre wytrawne wino czerwone ;)
To niezwykle trudny szczep w komponowaniu wina - tylko najlepsi mistrzowie piwnic są w stanie wyczarować z tej odmiany poetycki balans pomiędzy atakiem tanin, cudowną dojrzałą owocowością i petradą alkoholu. Gdy to jednak się uda, to wiele (nie wszystkie) Barolo, Brunello i innych Riserva wysiadają !

Lubicie, znacie ? ... bo ja KOCHAM !

Skupienie tanin, polifenoli w sagrantino jest ogromne, to jeden z tych szczepów, przy którym inne "taniczne" wina kończą się, a w sagrantino dopiero skala dla pokazania co potrafią garbniki otwiera się.

W Polsce bardzo mało importerów to wina sprowadza, ale wina są dostępne ... niestety cena ZAWSZE WYSOKA.
Ale warto od czasu do czasu zdegustować, zaprawdę ...

4023646019048437662641934581256312574181376o
4023903919048440595974976513562678865166336o
4020249419048446795974357822774276687134720o
4024468919048443029308066583613415074299904o

MONTEFALCO SAGRANTINO 2012 TORRITO DEL FALCO

Lidl zaskakuje, kolejny rocznik SAGRANTINO - errata z 4 września 2018

Jak miło, że w tydzień poźniej po napisaniu powyższego felietonu udało mi się trafić na tematyczny trunek w popularnej sieci sklepów.

Cena niecałe czterdzieści złotych za to wino jest w pełni akceptowalna. Wino ma znamiona klasyczne dla apelacji, jest przyzwoite i smaczne. Potęga tanin, skóra, tytoń, róża na dzień dobry... Gdy wino odpocznie godzinę, do dwóch pojawia się marcepan, deserowa czekolada, śliwki suszone. Bardzo wysoki poziom alkoholu, na szczęście jest tutaj okiełznany i nie niszczy całej kompozycji - mamy tu 14,5 %. Przypominam jednak: - kto nie lubi win z wysokim poziomem garbników, niech ucieka gdzie pieprz rośnie!

Poza krwistym stekiem i tłustą, czerwoną dziczyzną, skosztujcie też parmezanu lub starego cheddara z odrobiną dobrej gorzkiej czekolady. Polecam też mięsa i wędliny mocno podprawione czosnkiem.

Brawo Lidl.

4064233119133409487478082984764277992194048n

PRZYJACIELE I PARTNERZY

PREZENTY & UPOMINKI

© 2015 Kolorwina. Wykonano przez joomlaspace.pl