Jedno z najpopularniejszych win hiszpańskich w Polsce - Rioja
     Co o niej wiemy ? Co warto wiedzieć ? ...zatem w skrócie:
To jeden z najważniejszych regionów winiarskich świata, który słynie z wysokiej jakości win czerwonych (ok. 75% całkowitej produkcji). Leży on w środkowo- północnej części Hiszpanii, sąsiadując z Navarrą i Sierra Cantabria, z najważniejszymi miastami: Logrońo i Haro. Rioja dzieli się na trzy podregiony: - Alta z klimatem atlantyckim, - Alavesa z śródziemnomorsko-atlantyckim oraz - Baja z śródziemnomorskim. Wśród odmian białych dominuje viura (inaczej macabeo) - 90% upraw, a wśród czerwonych oczywiście tempranillo (60% upraw) oraz garnacha, graciano i mazuela (carignan). Region ten w najbardziej przejrzysty sposób, jako pierwszy, zaproponował podział win ze względu na użycie beczek: - joven czyli młode wino, które nie miało kontaktu z beczką lub tylko przez kilka miesięcy (oznaczenie zielonkawego koloru na metce pod kontretykietą) - crianza czyli rok starzenia w beczce i rok w butelce (metka czerwona), - reserva to trzy lata starzenia, z czego minimum po roku w każdej formie (ciemnoczerwony kolor metki), - gran reserva na koniec czyli pięć lat starzenia z czego minimum dwa lata w beczce (kolor niebieski).
     Rioja słynie z pięknego smaku i zapachu win, którego forma starzenia mówi nam o pewnej przemianie aromatów. Można to porównać z drogą śliwki, której aromaty często znajdujemy w winach z tego regionu. Joven to smak świeżej śliwki prosto z drzewa, crianza to nuta śliwki z dżemu i śliwki suszonej, reserva kojarzy nam się z dobrymi powidłami, a gran reserva to najlepsze nalewki i powidła razem wzięte.

Rioja1
Rioja2
Rioja3
Rioja4
Rioja5

PRZYJACIELE I PARTNERZY

PUBLIKACJE i CZASOPISMA

WINO I ZDROWIE

Z INNEJ BECZKI

PREZENTY & UPOMINKI