PIEMONT
Tak sobie ostatnio oglądałem w pewnym wielkim, ale eleganckim sklepie wina z Piemontu, a obok pewna para sobie rozmawiała (podsłuchane) i to tak jakoś zabrzmiało:
- Piemont, Piemont ... coś z pieprzem mi się kojarzy, a nie z winem - mówi Pani
- No faktycznie, hehe ... ale wiesz, słyszałem, że tam dobre wina są .. kolega przywiózł coś, jakieś wytrawne, ale, wiesz...
- Tia, tia ..., wy i te wasze kwasiory ... jak można to pić ? Dla mnie Martini jest pycha, albo jakieś Asti i jestem szczęśliwa, a wy to się katujecie ...

No cóż, Pani widać nie wiedziała, że Martini czy wspomniane Asti to piemonckie terminy właśnie.  Ba ! Nie wiedziała też, że można pić czerwone wina wytrawne, które są pyszne, zdrowe i fantastycznie pasują do pewnych potraw... właśnie z Piemontu.

Tyle jeszcze pracy edukacyjnej przede mną, ech ...

O Piemoncie w pigułce więcej poniżej:

Piemont i Toskania, to największe regiony winiarskie Włoch. Położony na północnym-zachodzie Piemont, graniczy przez Alpy ze Szwajcarią i Francją. Piemonte dosłownie oznacza "u stóp gór".
To największy producent win musujących we Włoszech, a drugi na świecie po Szampanii. To także największa produkcja win ogólnie we Włoszech ... ale oczywiście, zaraz po Toskanii

Są trzy najważniejsze obszary produkcji:

- Monferato czyli okolice Asti,
- Alessandria / ok. Alby
- i tzw. Langhe.

Najważniejsze szczepy to Nebbiolo, Dolcetto i Barbera z czerwonych i Moscato z białych.

Najważniejsze wina klasy DOCG:
Barolo - jedno z najlepszych win świata! To wino z odmiany Nebbiolo. Nazwa pochodzi od gminnej miejscowości o tej samej nazwie, na obszarze Langhe w prowincji Cuneo. Barolo jest ciemno rubinowe lub granatowe z pomarańczowym refleksem. Ma charakterystyczny zapach, przyjemny, intensywny - skóra, fiołki, róża ... Wino jest wytrawne, pełne ciała, dosyć surowe chociaż jedwabiste w smaku. Minimalny poziom alkoholu 13 %, zgodnie z prawem minimalny czas dojrzewania wynosi 3 lata a "Riserva" - 5 lat. Wina te są zwykle drogie lub bardzo drogie – ale czasem warte tych pieniędzy bardziej niż inne wina świata …bo idealnie pasują do najlepszych pieczonych mięs.
Barbaresco - to też Nebbiolo. "Kobieca" wersja Barolo. Minimalny alkohol 12.5%. Jest nieco lżejsze, dojrzewa krócej, tylko 2 lata, a Riserva - 4 lata.
Moscato d'Asti - o intensywnym, słomkowo-żółtym kolorze, skrzącej się przejrzystości i magicznym bukiecie biszkoptów, cytrusów i słodkich owoców egzotycznych, słodkim smaku ... i kruchej, często lekko musującej budowie. Pić tylko gdy młode i świeże. Do deserów!
Asti czy też Asti Spumante - klasycznie musująca odmiana powyższego tworu ... również do deserów!
Gavi czyli Cortese di Gavi - jedno z lepszych białych win wytrawnych powstających w Piemoncie.
Ghemme - czerwone wino wytwarza się głównie z gron Nebbiolo, z dodatkiem gron Vespolina i Uva Rara . Charakteryzuje się lekką goryczką na podniebieniu, ale i harmonią - starzone przez 3 lata /Riserva przez 4 lata, z czego 25 m-cy w dębie i 9 m-cy w butelce. Najlepsze do pieczonego mięsa i dojrzałych serów.
Barbery i Dolcetto - to miłe, regionalne wina, ale na tyle słabsze od Barolo, że można o nich tylko wspomnieć, albo zdegustować przy okazji. Szczególnie o Dolcetto miejscowi wypowiadają się często dwuznacznie: " ... Dolcetto? - ech, wypić i zapomnieć ..."

Najważniejsze odmiany winorośli uprawiane w Piemoncie: Nebbiolo, Barbera, Bonarda, Brachetto, Dolcetto, Grignolino, Neretta i Vespolina - jako czerwone. Wśród białych dominują: Arneis, Chardonnay, Cortese, Erbaluce, Favorita, Freisa, Malvasia di Schierano i Moscato Bianco ...

PIEMONT  cd - kraina pięknem płynąca.
Mało kto wie, że Piemont należy po Chianti do największych regionów winiarskich Włoch, ale jeszcze większym zaskoczeniem dla wielu jest fakt, że po Szampanii to największy producent win musujących na świecie! Piemont to nie tylko przepiękne widoki, przyroda, zabytki i przyjemny klimat oraz doskonała kuchnia, która potrafi oczarować na całe życie przybywających tu winnych i kulturowych turystów, hedonistów i koneserów dobrego smaku i wygodnego życia. Piemont to przede wszystkich idealna kraina dla tych wszystkich, którzy kochając wino, chcą poznać wszystkie jego typy nie spędzając przy tym w samochodzie kilku godzin dziennie, z uwagi na przemieszczanie się od regionu do regionu. Przemieszczając się po Piemoncie jesteśmy w ciągu około godziny dotrzeć wszędzie, do każdego rodzaju i stylu wina ... gdzie wszystkie doznania, barwy i smaki winnego świata są w naszym zasięgu.

Latem bywają tu mgły, do tego gorąco i sucho. Zima natomiast jest śnieżna i dość zimna jak na Włochy. Produkcja win skupia się wokół trzech obszarów: Langhe, Alessandria i Monferato. Piemonckie winnice, ze względu na specyficzny krajobraz można porównać do Burgundii. Wszędzie, jak okiem sięgnąć małe winnice, a raczej małe poletka, głównie na zboczach gór i pagórków. Tam gdzie słońce kiepsko dogrzewa rolnicy sadzą orzechy, tam gdzie nasłonecznienie jest najlepsze dawno ziemia przeszła w ręce najlepszych producentów win i dziś bywają przypadki, że najbardziej atrakcyjne miejsca osiągają niebotyczne ceny, nawet w okolicach miliona euro za hektar! Dotyczy to przede wszystkim okolic Serralungi, w prowincji Cuneo, w pobliżu Alby. Jeśli weźmiemy pod uwagę także niską wydajność z hektara (obowiązkowe zielone zbiory) i spory trud związany ze zbiorami (ukształtowanie terenu) to nie dziwią nas wysokie ceny, ale i wysoka jakość ów win. Mówimy tutaj oczywiście o najlepszych, flagowych wręcz winach Piemontu z Barolo i Barbaresco na czele.

Lecz byłym niesprawiedliwy, gdybym napisał tutaj, że tylko te dwa wina liczą się w Piemoncie. Nebbiolo potrafi zaskoczyć także na niższym poziomie, czy też klasyfikacji, po prostu warto poszukiwać... Również Barbera bywa całkiem udana, a gdy już była zebrana ze starszych krzewów i wsadzona na kilka miesięcy do beczek to prawie zawsze przy degustacji pojawi się na naszych twarzach uśmiech i miłe zaskoczenie.

Z białych win zakochujemy się oczywiście z Gavi i innych winach ze szczepu Cortese (polecamy także wersję frizzante) oraz w fantastycznym Arneis. Świeżość tych win i cudowne kwiatowo-owocowe bukiety poparte nierzadko wysublimowaną mineralnością uzmysławiają nam jak mało wiemy o białych winach z Piemontu, że biały Piemont to nie tylko słodkie bąbelki z napisem Asti ! J …choć trzeba przyznać, że Moscato d’Asti to mistrzostwo świata – najlepszy trunek na rozbieraną randkę !
…a jak randka to tylko w majowy lub czerwcowy ciepły wieczór, na wzgórzach okalających Albę, skąd rozchodzą się niesamowite dźwięki wydawane przez cykady …

Przy okazji - gdy będziecie Państwo kiedyś w Albie na początku maja polecam obchody Święta Flagi. Uczestnicy pokazowych marszów przez starówkę, przebrani w średniowieczne stroje, dokonywali ekwilibrystycznych cudów z proporcami. Bębny i trąbki dopełniały wrażenie podniosłości i niecodzienności tego wydarzenia, a pobliskich restauracjach wino i jedzenie kusiło turystów i miejscowych.

Jeśli dla kogoś historia, doskonałe wino i dobra kuchnia to za mało, polecam wycieczkę do Asti.Na targu w Asti męskie oczy skupione są … włoszkach! Setki, jeśli nie tysiące niezwykłej urody młodych kobiet wylega na ulice w poszukiwaniu nowej torebki czy modnego ciuszka … tego w Toskanii nie zobaczymy. To niezwykłe wrażenie gdy co 20 metrów mija Cię „młodsza siostra” Moniki Bellucci czy Sophi Loren!

Paniom nie trzeba w ogóle zachwalać takiego miejsca ... Asti to niekończący sie salon mody!
Będąc w Piemoncie warto oczywiście zawitać w kilku restauracjach. Zarówno znanych i popularnych, jak i tych ukrytych w miasteczkach, gdzieś na wzgórzach, gdzie zaglądają zazwyczaj miejscowi. Ich poziom jest na pozór bardzo różny, ale dosłownie w każdej znajdziemy niezwykłe smaki, a niemal w każdej potrawie można poczuć pasję i oddanie „sprawie” kulinarnej. Niezależnie od tego czy jest to miecznik a’la sushi, podany w jednej z najciekawszych, autorskich restauracji w Albie, czy też finansiera, czyli gulasz z podrobów, gdzie jednym z głównych składników były kogucie grzebienie, a podawana w ristorante Roma gdzieś w małym piemonckim miasteczku . Mogą też to być kwiaty akcji w cieście naleśnikowym w restauracji Profumo di Vino w Treiso koło Barbaresco! Memo, właściciel restauracji, rodowity meksykanin, serwuje to danie tylko przez dwa tygodnie na początku maja … gdy kwitną akcje!

Opuszczając Piemont nasze poczucie, że Toskania jest najlepszym, bo dość zróżnicowanym regionem winiarskim Włoch, będzie niezwykle wyraźne. I chyba tylko nieco trudniejszy w odbiorze charakter najlepszych win sprawia, że dyskretnie pozostają w tyle za przystępniejszą Toskanią. Jednak wina to nie wszystko! Kultura, ludzie, zapierające dech widoki zameczków na wzgórzach …i fantastyczna kuchnia powodują, że Piemont może stanąć na równi z Toskanią na podium zawodów, w których kryteriami zwycięstwa są zapracowane z lubością nasze najważniejsze zmysły.

Maciej Katarzyński

piemont
piemont1
piemont2
piemont3
piemont4
piemont5
piemont6
piemont7
piemont8
piemont9

PRZYJACIELE I PARTNERZY

PUBLIKACJE i CZASOPISMA

WINO I ZDROWIE

PREZENTY & UPOMINKI