Kocie siuśki czyli o jednym z najlepszych win
Jak to, ktoś zapyta, jak to możliwe, żeby nazywać jeden z najlepszych białych szczepów, w ten sposób: kocie siuśki ? ... zapach kociego moczu?
Termin ten, mimo, że wśród fachowców jest od lat znany, zawsze wywołuje konsternację i zdziwienie wśród młodych i nowych adeptów enologii.
Tak, poniższy artykuł poświęcimy odmianie SAUVIGNON BLANC, którego zapach kojarzymy z zielonymi aromatami, na czele z agrestem, świeżo skoszoną trawą, kiwi, zielonymi cytrusami i ... zapachem, wydzielającym się z terenów znaczonych przez koty.

     Oczywiście termin ten jest w pewnym sensie umowny, bardzo przypomina, ale nie jest w 100 % tożsamy z zapachem kociego moczu. Jednak do tej pory nie znaleziono bardziej trafnego terminu dla jednej z głównych cech charakterystycznych dla szczepu sauvignon blanc. Odmiana ta pochodzi, jak większość wielkich szczepów z Francji, a najbardziej charakterystycznymi regionami, gdzie się ją uprawia to oczywiście Bordeaux oraz Dolina Loary. Jednak jest to tak uniwersalny szczep, a jednocześnie lubiany, że możemy go spotkać wszędzie, na każdym kontynencie, niemal w każdym kraju gdzie winiarstwo jest ważną gałęzią rolnictwa. Wspomniane przeze mnie dwa francuskie regiony, to tylko dwa wierzchołki całego pasma gór. W Bordeaux większość sauvignin blanc jest kupażowana z semillion i muscadelle, zatem rodzą się wina bardzo wytrawne (szczególnie Graves, Pessac-Leognan czy Entre-Deux -Mers), a i jedne z najlepszych win słodkich na świecie ( Sauternes). Dla mnie jednak jednym z najważniejszych, niemal archetypowych regionów, gdzie powstają najlepsze wina z tego szczepu to cała Dolina Loary, na czele z takimi apelacjami jak Sancerre i Pouilly - Fume. Gdybym miał wymienić jeszcze jeden region na świecie to musiałbym niemal na wylot przedziurawić kulę ziemską, by wskaźnik zatrzymał się na Nowej Zelandii. Najbardziej znany region kojarzony z tym szczepem to Marlborough, ale warto wiedzieć, że i w innych miejscach tego pięknego kraju spotkamy wyjątkowe wina z tego szczepu, np. Hawke's Bay, Martinborough czy Waipara.

     Jak wspominałem szczep ten występuje niemal na całym świecie. Na uwagę szczególną zatem zasługują jeszcze w Europie takie regiony jak Włochy: - uprawy występują niemal w całych północnych i północno wschodnich Włoszech, ale Alto Adige to chyba najciekawsza propozycja ... oraz Austria: - niemal cała ... ale chyba Burgenland i Styria to najwartościowsze regiony dla tego szczepu. Ostatnimi czasy gonią także Niemcy. Gdy teraz jednak wskazać kolejne wartościowe miejsca gdzie sauvignon blanc cieszy się uznaniem, należałoby wskazać RPA , z regionem Stellenbosh oraz Australię, Kalifornię i kraje południowej Ameryki. Jednak w tych najcieplejszych regionach nasza odmiana traci charakterystyczną kwasowość i zielone zapachy, także z kocią przypadłością, na rzecz cytrusów. Czasem (szczególnie w Kalifornii) rodzą sie wina zbyt prężące muskuły - nie każdemu to odpowiada, gdy w winie dominuje alkohol, a wszystkie inne potencjometry dotyczące budowy wina są podkręcone na full. Mineralność i piękna kwasowość w winach z Doliny Loary, czasem z bogactwem tłustych i dymnych aromatów z Pouilly- Fume i Sancerre, oraz przepiękna aromatyczność i owocowość w winach z Nowej Zelandii to dla mnie osobiście wystarczające dowody na to, że te dwa regiony na świecie dzierżą królewską buławę.

     Gdy w maju mamy sezon na szparagi, nasza odmiana nadaje się do tych potraw niemal idealnie. Gdy grillujemy i wśród gości mamy wegetarian, wszelkie warzywa poddane tej obróbce, gdy zostaną poddane połączeniu w naszych ustach z sauvignon blanc wywołają uśmiech na twarzy. Oczywiście wszelkie ryby i owoce morza, to dalsze idealne połączenie, ale należy tez pamiętać o kozim serze.

Życzę udanych połączeń, Maciej Katarzyński

1499193611807114286774341160263920416608935n
149156811180679815347262316968837724589276n

PRZYJACIELE I PARTNERZY

PUBLIKACJE i CZASOPISMA

WINO I ZDROWIE

Z INNEJ BECZKI

PREZENTY & UPOMINKI