Magazyn ALKOHOLE

TESCO - MAGAZYN ALKOHOLE

SMAKI WIOSNY 2017
MA 2017 WIOSNAPIZZA I WINO - Wszystko, co powinieneś wiedzieć o winach do pizzy.
Jeśli lubimy wino, to jesteśmy w stanie zestawić je z każdą potrawą. Prezentujemy naszym zdaniem najlepsze z takich połączeń. więcej na stronach 34-37

SŁODKIE POŁĄCZENIA: Wiosna daje wiele okazji do spotkań. Walentynki, dzień kobiet, Wielkanoc, majówka... To właśnie teraz pozwólmy sobie na kilka słodkich chwil zapomnienia. Również w kwestii wina. więcej na stronach 38-39,


SMAKI WIOSNY 2016
SW 2016MON SHERRY - Sherry, Cherry, a może Cerez? Wszystko, co powinieneś wiedzieć o andaluzyjskim winie wzmacnianym.
Czy pamiętasz polski trunek o nazwie Cherry Cordial? Ten znany kilkadziesiąt lat temu likier wyrabiany był ze spirytusu i z polskich wiśni. Do dzisiaj z tych owoców produkuje się wiele trunków mających w nazwie słowo cherry. Gdy mówię o sherry, nie chodzi mi jednak o wiśniówki, tylko o prawdziwe wino hiszpańskie produkowane z winogron. więcej na stronach 16-17


SMAKI ZIMY 2015
MA SZ 2015 Alfabet win musujących i nie tylko
CAVA - oficjalny termin na wino musujące wytwarzane klasyczną metodą dla win musujących (metoda szampańska). Cava w tłumaczeniu z hiszpańskiego oznacza także piwnicę na wino. więcej na stronach 14-15


SMAKI JESIENI 2015
MA SJ 2015 Alfabet wina − czyli znane i nieznane terminy i określenia ze świata win
LIEBFRAUMILCH (Liebfrauenmilch) – jedno z najpopularniejszych win niemieckich klasy QbA. Charakterystyczną cechą etykiety jest sportretowanie na froncie Matki Boskiej z dzieciątkiem Jezus. więcej na stronie 21


SMAKI LATA 2015

MA SL 2015Alfabet wina − pojęcia winiarskie
Haut-Medoc – czerwone, francuskie wino i zarazem jeden z najpiękniejszych regionów Bordeaux. Powstają tutaj wina dość zróżnicowane, ale najlepsze są te gęste i aromatyczne, dość taniczne i o ogromnym potencjale starzenia. więcej na stronie 10
Czy wino lubi grilla?
Nikogo nie trzeba przekonywać, że chłodny lager dobrze smakuje z grillowaną karkówką. Z winem sprawa nie jest już tak oczywista, a łączenie go z grillem nie do każdego przemawia. My przekonujemy, że warto spróbować.
Mięsa z grila i wino
Na naszych rusztach bardzo często pojawiają się kiełbasy, które dobrze znoszą towarzystwo win czerwonych, szczególnie ze szczepów: merlot, malbec, carmenere, pinotage, shiraz, a z białych starsze rieslingi i beczkowe chardonnay...więcej na stronie 31


SMAKI WIOSNY 2015

SMAKI WIOSNY 2014
Likier, wino, wódka, whisky, a może koniak? Wybór gatunków, smaków i marek alkoholu jest ogromny i nie tak oczywisty. Jakie zatem trunki wybieramy pod świąteczne potrawy? I w końcu – co wiemy o spożywanych alkoholach?... więcej na stronach 6 - 10

Alfabetyczne ciekawostki winne - czyli znane i nieznane terminy i określenia ze świata win
EGRI BIKAVER
Jedno z najlepiej sprzedających się węgierskich, czerwonych wytrawnych win, swoisty ambasador winiarstwa węgierskiego. Wino to powstaje z kilkunastu odmian winorośli w regionie Eger.... więcej na stronach 20 - 21

Dobrze popity ser
Świat smaków, gustów kulinarnych i przyjemności obcowania z wybornym jedzeniem to także świat wina. Jedną z najciekawszych sztuk doboru wina do potraw jest kojarzenie wina z serami.... więcej na stronach 62 - 65


SMAKI ZIMY 2014
smaki zimy 2014 Alfabet wina − pojęcia winiarskie
CABERNET SAUVIGNON
Jeden z najważniejszych czerwonych szczepów winogron świata! Jest podstawową odmianą winorośli w Bordeaux, ale występuje niemal wszędzie, gdzie uprawia się winorośl – to król wszystkich szczepów!
Co spotkamy w cabernecie?
Porzeczkę – głównie czarną, trochę wiśni, przyprawy korzenne, dym, lukrecję, żywicę... więcej na stronach 20 - 21


SMAKI JESIENI 2014
smaki jesieni 2014Sommelier poleca
Oceniamy dwa wina z wyjątkowo słonecznych krajów. Białe wina z RPA i Włoch z pewnością ocieplą atmosferę jesiennych wieczorów.  więcej na stronach 26 - 27

Podręczna ściąga pojęć z winem związanych
ASZU
Oznaczenie na etykiecie wina z Tokaju, świadczące o jego wysokiej jakości. Określenie to oznacza etap dojrzewania winogron uprawianych w regionie Tokaj-Hegyalja na Węgrzech i w rejonie Tokaj na Słowacji (tam używa się słowa cibeb).
Porzeczkę – głównie czarną, trochę wiśni, przyprawy korzenne, dym, lukrecję, żywicę... więcej na stronach 28 - 32


SMAKI LATA 2014

smaki lata 2014 Nadchodzi owocowa rewolucja
Ostatnie lata odmienia polski rynek alkoholi. Można w sumie mówić o małym przewrocie alkoholowych przyzwyczajeń. Rewolucji odbywającej się w naszych kieliszkach towarzyszy równie udana przemiana kulinarnych upodobań. Pijemy i jemy z każdym rokiem bardziej przemyślnie, kolorowo i zdrowo. więcej na stronach 4 - 7

 


wiosna2014PRZEDSMAK WIOSNY 2014

Magiczny trójkąt - czyli o winie, siarce i beczkach.
Siarka i jej związki są wykorzystywane w przemyśle winiarskim od wielu lat. Mimo to ich obecność na etykietach win wciąż budzi niepokój. Jak jest naprawdę? Jaką rolę odgrywa siarka w procesie produkcji wina? więcej na stronach 22 - 23

Sommelier poleca
Przedstawiamy kolejne wina godne polecenia. Cała seria FIRST CUP LIMITED RELEASE stworzona jest z myślą o tych, którzy nie lubią pić wina samego, tylko podpierają je dobrze dopasowaną kuchnią. więcej na stronie 24

 


sylwester2013SMAKI SYLWESTRA 2013

Degustacja

Wina z serii Vineyeards World of Wines to ogromny wybór szczepów i regionów. Specjalnie dla Państwa sprawdzamy wybrane egzemplarze.więcej na stronach 26 - 27

Sommelier poleca

Podczas grudniowych zakupów chętnie sięgamy po czerwone wina. W naszym koszyku nie brakuje też typowo sylwestrowych egzemplarzy, czyli szampanów i win musujących. Poniżej sprawdzone propozycje do domowej karty win. więcej na stronach 28 - 29

W czym powinien pływać świąteczny karp?

Sztuka prawidłowego doboru wina do potraw, w szczególności do świątecznych dań, to jedna z gwarancji udanych świąt. Niewiele potrzeba aby pyszną szynkę upieczoną przez babcię Jadzię, popsuć źle dobranym winem. więcej na stronach 30 - 32

Sztuka digestifu na trawiecie i dla kontemplacji

Sława trunków, które ratują nasze samopoczucie po zbyt obfitym posiłku, jest szeroka. Digestif w swoim współczesnym założeniu ma nie tylko być katalizatorem, ale także eleganckim i miłym zakończeniem złożonego obiadu czy kolacji. więcej na stronach 66 - 67

 


SMAKI JESIENI 2013

Zanim pójdziemy kupić wino...

Chciałbym Państwa namówić do baczniejszego przyjrzenia się temu, co i jak podajemy w domu nie tylko dla naszych przyjaciół, rodziny, ale i dla siebie czy współmałżonka.
Na początek absolutne podstawy, czyli co warto wiedzieć, zanim pójdziemy na zakupy. więcej na stronach 26 - 27

Sommelier poleca

Dwa czerwone, szczególnie wyselekcjonowane wina, degustowane i ocenione przez naszego eksperta. Jakich doznań nam dostarczą? Pamiętajmy przy degustacjach o trzech zmysłach: OKO, NOS i USTA.  więcej na stronach 34 - 35


SMAKI LATA 2013

 Argentyna to nie tylko wino...
... to również kraina słynąca z wołowiny, yerba mate, tanga, kultu piłki nożnej, przepięknych widoków i deseru dulce de leche. Jednak wina mają tam na tyle wysoką pozycję, że dostępne są nawet w tamtejszych restauracjach typu fast food, które cieszą się globalnym zasięgiem, a buteleczka pysznego merlotastanowi część zestawu z hamburgerem w roli głównej.  więcej na stronach 18 - 20

Okiem znawcy - Sommelier poleca

Specjalnie dla Państwa wybraliśmy dwa wina, które nasz ekspert szczegółowo opisał. Dodatkowo przypominamy, jak w prawidłowy sposób je degustować. Warto wiedzieć, że degustację dzielimy na kilka etapów, z których najważniejsze to OKO, NOS i USTA. więcej na stronie 24

Jak pić wino w upalne dni i wieczory?
Z każdym dniem temperatura rośnie, a wraz z nią rośnie również nasze pragnienie. Często to właśnie alkoholem nawadniamy organizm. Nie zawsze jednak przynosi to dobre skutki. Podpowiadamy zatem, jak pić, by zachować zdrowie i nie popaść w konsumpcyjną nudę. więcej na stronach 32 - 34

czyli znane i nieznane terminy i określenia ze świata win

PRZYJACIELE I PARTNERZY

PUBLIKACJE i CZASOPISMA

WINO I ZDROWIE

Z INNEJ BECZKI

PREZENTY & UPOMINKI