swieta1Krok po kroczku... idą święta!
Zatem odwieczne pytanie, co do karpia?
Poniżej ściąga bez której ani rusz
Jak ten czas leci … jeszcze niedawno słońce grzało nasze ciała na plażach, popijaliśmy zimne drinki, a tu święta już i tuż, tuż … i ponownie pojawia się odwieczny problem jak co roku : jakie wino na wigilijny stół?

Najczęściej wybieramy wszelkie rieslingi na pierwszy dzień, na wigilię, potem bywa różnie, ale coraz częściej bywają na naszych stołach wina z coraz wyższej półki. Swoją drogą zastanawiający jest fakt, że od „zawsze” jadamy na święta prawie to samo i że jeszcze nam się to nie znudziło. Więc może poeksperymentować z winami, może dodadzą one nam więcej blasku do znanych nam potraw od wieków, udoskonalą serwowane potrawy, które i tak dopracowane są do granic mistrzostwa kulinarnego przez nas samych …

Wigilia to ryby, kapusta, grzyby - oczywiście białe wino: wspomniany riesling faktycznie komponuje się bardzo ciekawie i jest dość bezpieczny dla mniej wyklarowanego podniebienia. Ale skąd ten riesling i czy tylko on wchodzi w grę? Otóż generalnie polecam dwa regiony francuskie: Alzację i Burgundię. Z Alzacji najlepsze są Rieslingi i Pinoty: Gris i Blanc. Dla mniej wybrednych wystarczy Silvaner. Klasycznym towarzyszem dla naszego karpia i innych ryb smażonych na maśle będzie Chablis. Te wina zagrają ciekawie i z rybą i z kapustą. Tyle klasyka, ale cóż szkodzi nam eksperymentować dalej: smażony łosoś lepiej nam zasmakuje z wytrawnym Muscadetem, ale np. dla wielbicieli czerwonych win można go popijać młodym czerwonym Pinot Noir. Uniwersalne generalne będą wszelkie Chardonnay, choć przestrzegam przed nowo światowymi ponieważ bywają zbyt cytrusowe. Nieźle może nam się wkomponować białe wino z hiszpańskiej Ruedy, włoskie Soave dla mniej wybrednych, oraz wina różowe. A co z grzybami – nie jest to łatwy temat, ale …. Można zaryzykować wspomniane Chablis i inne białe burgundy, ale moim zdaniem lepiej pójść w czerwone wina: od łagodnych Pinot Noir, przez „włoszczyznę” typu Chianti Classico czy Barolo, po Hiszpanię spod znaku starszej Rioji czy win z Ribera del Duero i Toro. Oczywiście najznamienitsze wina z Bordeaux zaprezentują się przepysznie.

Ciekawie może też wypaść cały taki posiłek w towarzystwie sherry: dla wielbicieli bardziej wytrawnych smaków oczywiście Fino lub Manzanilla, dla mniej wytrawnych, ale nieco ostrzejszych smaków idealne będzie Amontillado (szczególnie pod grzyby) i Oloroso.

Przejdźmy teraz do wigilijnych deserów. Wariacje na temat bakalii to popis dla przeróżnych win słodkich, od Sherry Oloroso i Cream, Porto Tawny po Malagę, Maderę i słodkie Moscatele - to klasyczna propozycja. Z szacunku do naszej historii kulinarnej polecam także jak najbardziej przepyszne wina z Tokaju: można odżałować „parę” złotych więcej i zrobić sobie nie lada ucztę dla podniebienia popijając do słodyczy wigilijnych Tokaja Szamarodni oraz Aszu 4, 5 lub nawet 6 putttonowego.

Pozostają nam jeszcze dwa dni świąt po wigilii – tutaj w naszych domach już jest większe zróżnicowanie kulinarne i trudno jednoznacznie zaproponować jakieś proste rozwiązanie. Należy się kierować zdecydowanie własnym gustem, tym co lubi nasze podniebienie i na co pozwala nasz portfel. Mogę co najwyżej zasugerować pojedyncze przykłady przyzwoitych par.

Ryby w galarecie to tylko białe wina – z Bordeaux, także Chablis, Gruner Veltliner i Sauvignon Blanc.
Pasztety - koniecznie z owocami – dla wielbicieli białych win: Sauternes, Tokaji Aszu 4-6 put.i Barsac; dla wielbicieli czerwonych win ( te wina także polecam do dziczyzny i mięs na ciepło ): najlepsze wina z danego kraju – zacne Burgundy, przednie Bordeaux, starsze Rioje, oczywiście Barolo, Brunello czy najwyższej jakości Chianti. Myślę, że wielbicieli nieco bardziej komercyjnych gustów ucieszy towarzystwo szlachetniejszych Shirazów z Nowego Świata.

Na wielu stołach z pewnością pojawią się szynki, i to na kilka sposobów. Do gotowanej najlepsze są wina francuskie: dobre Beaujolais, Cotes du Rhone i Burgundy. Także szlachetne Merlot sprawi nam przyjemność. Szynki gotowane i wędzone to już większe pole do popisu dla win – wybór powyżej zaproponowanych win ciekawie uzupełnią trunki ze szczepów Malbec, Zinfandel, Barbera, ale i z dojrzałe Cabernet Sauvignon. Można też zdegustować win białych z posmakiem dębowym. Lubiącym hiszpańskie jamony polecam nie tylko Rioję i Riberę del Duero czy Sherry Oloroso, ale np. Teroldego Rotaliano z włoskiej części Tyrolu.

Czym zakończyć nasze biesiadowanie? Co podać na sam finał ?… Chyba propozycja jest prostsza niż myślimy: co kto lubi ! Nie ma tu wyraźnej podpowiedzi – może to być Jagermeister czy Fernet Branca (dla mających problemy z trawieniem) choć to nie wino przecież … Ja z pewnością na finał napiję się mojego ulubionego kompotu z suszonych owoców z przewagą śliwek. Nic tak mi nie smakuje w święta jak właśnie ten niebiański napój. Wesołych Świąt !
Maciej Katarzyński

P.S. a jak macie problem z kupnem wina, nie chce się Wam biegać po sklepach, to wystarczy mail lub telefon do mnie ... pomogę!

swieta2

PRZYJACIELE I PARTNERZY

PUBLIKACJE i CZASOPISMA

WINO I ZDROWIE

PREZENTY & UPOMINKI