CZERWONA PAPRYKA
NOWA KARTA WIN
Marzec 2017

Większość Poznaniaków lubiących dobre wino i hiszpański styl tapasowania zna dobrze tą restaurację.
W tym roku na jesień CZERWONA PAPRYKA będzie obchodzić 5 rocznicę istnienia... Przez te kilka lat byczek Fernando stojący przed wejściem wrósł się w krajobraz Starego Rynku, niczym galeria Arsenał czy kwiaciarki u wylotu ulicy Paderewskiego. Wieczorem zawsze tam gwarnie, na stołach jamony, krewetki, bakłażany, oliwki i ser, a w dłoniach piwo i kielichy pełne wina.

No właśnie ... WINO. Jeden z ważniejszych elementów kultury hiszpańskiej i nieodłączny towarzysz tapasowania czyli przegryzanie drobnych przekąsek pod ulubione wino.
Cała załoga pracująca w CZERWONEJ PAPRYCE dba o to, aby wybór win był ciekawy, od czasu do czasu pojawiają się nowości, a serwis poparty wiedzą i zaangażowaniem.
To wszystko w klimacie luzu i bez zadęcia, jak to w klasycznych tapas barach bywa, czy to wejdziemy do takowego w Madrycie, czy w Barcelonie.

Mam wielką przyjemność współpracować z ludźmi pracującymi w PAPRYCE. Jest tam wiele osób kreatywnych, z pasją i z uśmiechem... a to w dobrej gastronomii podstawa.
Dlatego też nie ukrywam, że była to dla mnie wielka radość, móc zapoznać się z nową kartą win, która ukaże się na przedwiośniu 2017.
Zostałem poproszony o podzielenie się uwagami i skomentowanie większości nowych win, co czynie poniżej z wielką przyjemnością.

WINA BIAŁE
GLARIMA Chardonnay-Gewurztraminer - to wino z tych tańszych, co wcale nie oznacza, że proste i byle jakie. Wręcz odwrotnie !
Region Somontano zaskakuje mnie niezmiennie. To wino jest urocze, ładne, z eleganckim bukietem, w którym poza bergamotką, znajdziemy wspomnienie dobrych perfum na Penelopie Cruz przegryzającej świeże jabłko maczane w lipowym miodzie. To wino zadowoli wszystkich, i tych co lubią lekkie wina wytrawne, i tych co idą w smaki typu "pół" ... a co do niego? Nie tylko słodkie potrawy będą pasować, ale i drób czy lekkie sery.

PHAROS z Rioji, czyli 100% szczepu Viura - to wino bardzo gastronomiczne, zyskujące niebywale w kontakcie z rybami, owocami morza, warzywnymi tapasami i sałatkami. Piękny złoty kolor i przyjemna kwasowość, to jego atuty. Bardzo uniwersalne wino, w dobrej, bezpiecznej cenie.

Z samej Ruedy serwowane jest wino ARS ROMANTICA. Mam słabość do szczepu Verdejo, nigdy tego nie ukrywałem, więc jest to jeden z moich faworytów w półce win niedrogich, a aromatycznych i żywiołowych. To wesołe, owocowe wino ma piękny bukiet, w którym brzoskwinia i zioła mieszają się, a delikatnie złotawy kolor dodaje uroku. W ustach lekko cytrusowe, mineralne, z nutka anyżową.
Doskonały partner morskich tapasów i owoców.

CULLEROT Verdil -Pedro Ximenez, to wino z Walencji, ale zrobione tak jak to się czyni od tysięcy lat w Gruzji, z użyciem glinianych amfor. To nietuzinkowe, ale leciutkie wino ma przepiękny bukiet zdominowany przez cytrusy i zapach świeżej drożdżówki. Lekkie tapasy i sałatki, to dobry partner dla tego wina.

Niewątpliwie przebojem całej nowej karty jest MIRIADE ze szczepu Viogner. To świetne, kastylijskie wino ma złoty kolor, a w bukiecie znajdziemy brzoskwinię i morelę. W ustach jest pełne, soczyste i szczodre, przyjemnie mineralne. Fantastyczny towarzysz najlepszych potraw z ryb i owoców morza, ale i białego drobiu. Doskonałe wino w tej cenie!

Na koniec wymagające Albarińo - SIN PALABRAS, z galicyjskiego regionu Rias Baixas. Jego największą zaletą jest elegancka kwasowość. Bukiet ziołowo- morelowy i mineralność na języku stanowią o tym, że ten szalenie modny ostatnimi laty szczep, to doskonały partner wszystkiego co żyje w morzach i oceanach. Dla mnie jednak idealny partner dorsza.

WINA CZERWONE
GLARIMA w wersji czerwonej zaskakuje nie mniej jak jego biały odpowiednik. Najtańsze wino w nowej ofercie jest uczciwe, proste, owocowe, ale dobre ! W ustach zaskakująco sporo ciała, w bukiecie wiśnia, jagody i nuty skórzaste. Ten somontański kupaż Tempranillo i Merlota, to bardzo uniwersalna propozycja do wszelkiego mięsno- serowego tapasowania. Miałbym ochotę nawet zdegustować to wino pod krwistego steka, bo ciekaw jestem czy to wino poradziłoby sobie.

Kolejne wino to dla mnie zaskoczenie wielkie ! Przebojem od kilku lat wchodzący europejski rynek, galicyjski region Ribeiro, tutaj zaprezentował się w postaci mało znanego, portugalskiego szczepu Souson, pod nazwą AILALA. Unikat! Bardzo ładna etykieta, nasycony, głęboki kolor wiśniowo-fioletowy - oczy się cieszą ! Nos także: - aromaty korzenne, owoce żywcem wyciągnięte z domowej nalewki, w oddali zaskakująca nutka szczypiorku! ... ale się tu dzieje ! W ustach wino okazuje sie dość gładkie, wręcz przyjemne, ze słodkimi taninami i miła kwasowością. Jakie piękne wino do hiszpańskich szynek!

Następne wino, to także doskonały partner dla szynek. I znów zaskakująca, elegancka i unikalna etykieta! LA GARNACHA SALVAJE MONCAYO, to wino z małego regionu Ribera del Queiles, w prowincji Zaragoza. Stare krzaki szczepu Garnacha użyte do produkcji tego wina, dały efekt niezwykły - mamy tu do czynienia z pewną wersją hiszpańskiego burgunda! Mimo, że wino spędziło prawie pół roku w beczkach z francuskiego dębu, to w ustach jest giętkie, wręcz delikatne, z piękną kwasowością. Słodkawe taniny na finiszu idealnie schodzą się ze smakiem dobrej szynki serrano.
Wino ma bukiet pełen porzeczek, jagód i tabaki. Cudne wino pod każdym względem.

Sięgamy po kolejną butelkę, a tam spogląda na nas z etykiety zawadiacki młodzian. Oj, będą to wino zamawiać dziewczęta ! EL PICARO z regionu Toro, to klasyka roble czyli wino dotknięte starzeniem w beczce zaledwie przez 4 miesiące. W tym jednak przypadku, wino jest w smaku bardziej wyraziste niż nie jedna crianza z Rioji. Producent tego wina wykonał dobrą robotę nie tylko wizerunkowo: - wiśnia z pestką, sporo ciała, słodkie, ale na finiszu miękkie taniny i wyrazistość, to poza wysokim poziomem alkoholu zalety tego wina. Wyraziste tapasy, chorizo, szynki i sery - to dobrzy partnerzy dla tego wina.
Tinta del Toro, czyli tutejsza wersja tempranillo, w tym wydaniu, to zaprawdę świetny przykład na klasyczne, kastylijskie wino!

Sięgamy na mapie wyżyn ... jedziemy do regionu Jumilla, a tam czeka na nas nietuzinkowy szczep Monastrell, pod nazwą FINCA LA SOLANA. Dobre wino, w dobrej cenie ... co więcej chcieć ? Skórzasto -jagodowe, dość wyraziste, z wysokim poziomem alkoholu. Idealne do jamonów i innych tapasów z wędlinami na czele. Wróżę temu winu w Papryce sporą rotację - stosunek jakości do ceny bardzo dobry.

Kolejna wyżyna, tym razem organoleptyczna ! Wino z jednego z moich ulubionych miejsc - Monstant. Region ten otula niczym szal, jeszcze lepszą perełkę, o której za moment. MINERAL de MONSANT, to kolejne wino z doskonała, piękną etykietą, ale z jeszcze lepszym smakiem. Mistrzostwo! Piękny, złożony bukiet, nuty wędzenia i przypieczonego mięsa (a może grafitu?), sporo czerwonych i czarnych owoców... no i ta mineralność w ustach. Jakie cudowe wino do najlepszych dań mięsnych! Kupaż Carinyeny i Garnachy w tym wydaniu, to zaprawdę dobra robota.

Degustację kończymy czymś wybitnym ! SAMSARA z regionu przywołanego wcześniej przez Monstant - PRIORAT. Jedna z moich ulubionych apelacji nie tylko w Hiszpanii. Ubóstwiam te wina za ich styl, za ten pomost pomiędzy charakterem wyrazistych win z Bordeaux, a zwiewną, finezyjną konstrukcją Burgundów. W Samsarze przeważa styl Bordeaux, ale w jakim wydaniu! Kupaż takich szczepów jak Grenache, Carignan, Syrah i Cabernet Sauvignon wydał wino niemal doskonałe, jak na tak niską cenę. Zwyczajowo wina z tego regionu są drogie lub bardzo drogie. A tutaj mamy wysoką jakość za stosunkowo rozsądną cenę. Zatem w ustach znajdziemy przebogatą paletę doznań, wino jest więcej niż eleganckie, bardzo wyraziste i ma wyważone, słodkawe taniny. Z tym winem chce się obcować, wąchając jego bukiet nie ma sensu patrzeć na zegarek: - śliwki, wiśnie, czekolada ... dżemy, nalewki, powidła ... suszone, wędzone, przyprawy korzenne. Tu się dzieje, tu się dzieje... Ale nie myślcie sobie, że to wino jest nazbyt bogate, o nie, zachowuje elegancki umiar. To gentelmen z Prioratu, on wie ile jest wart ... i wszystko Wam o sobie powie, ale dajcie mu zaistnieć w towarzystwie najlepszego hiszpańskiego sera, albo jeszcze lepiej - krwisty steak ! OLE !

Nowa karta win w Czerwonej Papryce będzie Wam się podobać, jest skrojona na każdą kieszeń i pod wszelkie gusta. Brawo!

1709713912987814535370977819855100944276047o
1702169212987813335371098882879374929315106n
1701680812987824302036668611346249466080308o
1709802412987827302036365492725566906029331o
1626588412987826268703133866710736973707696n
1693891312987849835367448486193286911482752n
1693925412987847268701032898600493107507634n
1693935912987848268700937958709686112740363n
1693948312987832802035817663219614485417894n
1699616712987823068703454568476716786844509n

 

 

Poniższe zdjęcia dzięki uprzejmościu Czerwonej Papryki

1701586714290063771507697939440329357388635o
1471717712751938491986905399248521714535875n
1719198714300456937135043912906411492750920o
171921711436542636397143589353614468378990o
1721847814354153265098745271189040067011762o
1869940015140924453088288764990923579630011o
1881530215233338143846912128089720198678379o
1922283515403550726825652887474419072001385o

 

PRZYJACIELE I PARTNERZY

PUBLIKACJE i CZASOPISMA

WINO I ZDROWIE

Z INNEJ BECZKI

PREZENTY & UPOMINKI