Bordeaux - najważniejsze informacje w pigułce.
Ten region, to dla wielu najlepszy region winiarski na świecie, gdzie powstają jakościowe wina. Skomplikowany system klasyfikacji, jak i gminnych i regionalnych apelacji powoduje, że aby zagłębić się w ten temat musiałbym stworzyć osobny i rozległy artykuł, a i tak tylko przybliżyłby Państwu zaledwie najistotniejsze informacje na temat powstawania win i ich charakterystyki. Warto jednak wiedzieć, że tylko mniej jak 20% powstających tu win, to białe wina, a z tych najlepsze to słodkie Sauternes. Produkcja win różowych jest marginalna.

Reszta to czerwone, wyraziście wytrawne Medoc i Haut-Medoc lub nieco łagodniejsze Saint Emilion i Pomerol.

Szukając najlepszych win z Bordeaux należy znać też takie terminy i określenia jak Chateau (czyli zamek, posiadłość, winnica), Margaux, Paulliac czy Grand Cru Classe i Cru Burgeois. Jednym z najlepszych i najdroższych win jest Petrus z apelacji Pomerol.

Czerwone wina powstają z takich szczepów jak cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, malbec, carmenere i petit -verdot. Białe wina to sauvignon blanc, samillion i muscadelle.

1840378913798647920954298156971202613985155o
1835930413798672687618482076621589588665604o
1840207513798667287619026303653637186278109o
1842224513798674354284985405370817768056077o
1842242613798653287620425628135178524094931o
1842283013798660254286396602499089842920498o
1842308613798651754287245204932383063222110o
184517371379867602095148116834144881849640o
1845177313798664120952674268407461437883786o

PRZYJACIELE I PARTNERZY

PUBLIKACJE i CZASOPISMA

WINO I ZDROWIE

PREZENTY & UPOMINKI