Barolo – podobnie jak  Barbareso, to nazwa wina, miejscowości i gminy w prowincji Cuneo. Barolo należy to najlepszych win świata, a w szczególności te butelki, które powstają w gminach Monforte d'Alba, Serralunga d'Alba, La Morra i właśnie Barolo. Powstaje podobnie jak Barbaresco ze szczepu Nebbiolo, ale jest jego zdecydowanie lepszym rozwinięciem:
- do wcześniej wspomnianych aromatów ( fiołki, maliny, konfitury) dochodzą takie nuty jak róża, gorzki migdał, anyż, jałowiec, świńska wygarbowana skóra, pomarańcza, trufle i dym.

Barolo ma zawsze wysoki poziom alkoholu – zazwyczaj jest to 14 %, a nawet 14,5 % . Młode Barolo jest rubinowo-granatowe, a stare wpada w ceglastą aurę. Po 5 latach starzenia Barolo ma prawo do nazwy RISERVA. Barolo jest winem przeznaczonym do długowiecznego starzenia.

Do czego podawać? Osobiście uwielbiam wszelką wykwintną kuchnię opartą na mięsach, szczególnie wołowina, jagnię, osso bucco, pieczona kaczka, ale i sprawdzą się ....dobrze przyrządzone podroby. Miałem kiedyś okazję pić Barolo (w tym miasteczku pod tą samą nazwą) gulasz z kogucich grzebieni (!). Wyborne danie, idealny pairing !
Oczywiście sery długo dojrzewające też...

184517371379867602095148116834144881849640o
1835885513780250789460673216664761016479104o
184223141378025472279361196817056272924206o
1832079613780246256127796726849721093030914o
184231461378024208946154406997520659158118o
1840211613780240089461743862561277202819055o
1842220513780256456126774699848181778700477o
1835886713780244289461328766722595176130836o
1834233413780252589460491742468597137488713n
1835860713780248456127576656863362744145521o

PRZYJACIELE I PARTNERZY

PUBLIKACJE i CZASOPISMA

WINO I ZDROWIE

PREZENTY & UPOMINKI