Barbaresco – chociaż to nazwa miejscowości i gminy w Piemoncie we Włoszech, to większość ludzi kojarzy Barbaresco z nazwą wina, które wytwarza się właśnie w denominacji o tej samej nazwie (DOCG od 1980 roku) . Powstaje ono ze szczepu Nebbiolo na wschód od Alby w prowincji Cuneo. Są to wina wytrawne i ekstraktywne, pachną malinami i konfiturami, z nutami fiołków i migdałów. Jest świetnym towarzyszem dań z wołowiny, mięs z rusztu i baraniny. O Barbaresco mówi się, że jest to małe (albo gorsze) Barolo. Dość szybko nabiera charakterystycznej ceglastej barwy.

Znacie ? Jeśli nie to, warto poznać ... piękne wino, bywa doskonałe, a nie kosztuje tyle co słynne BAROLO !

1840234613770865390399211453270402520222112o
1840232713770967357055688733517159660009722o
1842296213770965090389247961679293518039190o
1844943913770969123722178142895388563883714o
1835952113770963623722725623655971941191239o

PRZYJACIELE I PARTNERZY

PUBLIKACJE i CZASOPISMA

WINO I ZDROWIE

Z INNEJ BECZKI

PREZENTY & UPOMINKI