AMARONE – znacie to wino?

pochodzi z regionu Veneto, najlepsze z wszystkich typów Valpolicelli. Dla wielu może być zaskoczeniem nie lada, że dopiero od niedawna wino ma DOCG. Pełna nazwa wina to Amarone della Valpolicella, a jeśli mamy dodatek Classico, to wino powstało z historycznie najważniejszych parcel. ... w domysle najlepszych :)

Wszystkie valpolicelle powstają jako kupaże, ale Amarone dodatkowo przechodzi proces podsuszania gron. Potem z tych podsuszanych winogron tłoczymy moszcz i fermentujemy. Ważne jest to jak długo ten proces suszenia trwa - są producenci, którzy to robią kilka tygodni, ale są tacy, którym zajmuje to pół roku. Dlatego wino od tych najlepszych jest często tak niebiańsko aromatyczne, ze słodkimi, nutami wiśni i migdałów, treściwe i mocne. Niektórzy mówią, ze Amarone jest jakby wytrawną wersją czerwonego porto. Zazwyczaj poziom alkoholu oscyluje wokół górnej półki możliwości naturalnych czyli ok. 14,5 – 15 % . Najczęściej używane szczepy to corvina, rondinella, molinara, corvinone.
Aktualna moda na Amarone spowodowała wzrost cen i brak starszych roczników na rynku. Najlepsze Amarone bywają długowieczne. Tańsza, nieco lub wyraźnie gorsza, ale często przyzwoita wersja Amarone to RIPASSO. Słodką wersją Amarone jest Recioto.

Jeśli macie ochotę skosztować ... dryń, dryń -> 7918 222 66

3070698517217478979071154232169011502120960o
3071604517217474712404916470219376447455232o
3070881917217491579069893713991914593189888o

PRZYJACIELE I PARTNERZY

PREZENTY & UPOMINKI

© 2015 Kolorwina. Wykonano przez joomlaspace.pl